For 25. gang holdt Ulbjerg Traktormuseum søndag pløjestævne.

Det er Farmall, der trækker ploven, det er den, der får høsten hjem - der er fest og glade dage, hvor den røde Farmall kommer frem«. Sådan nogenlunde lyder en strofe fra en gammel reklamesang for en traktor af ovennævnte mærke.Og netop en gammel Farmall, produceret af amerikanske International Harvester, stod søndag på kanten af den store mark, som atter blev anvendt til pløjestævne for veterantraktorer.Med på stævnet, det 25. i rækken og arrangeret af Ulbjerg Traktormuseum, var der en snes traktorer af mange mærker. Blandt andre naturligvis den legendariske grå Massey Ferguson.Foruden traktorerne, der havde konkurrence plovene i jorden, kunne man opleve et enkelt hestespand samt en hel del havetraktorer, som dog ikke deltog i selve konkurrencen.Havetraktorerne var en nyhed ved et arrangement, der ellers meget handler om tradition og nostalgi. Om den gang der var liv, glade dage og mange mennesker på landet. Om end netop traktorerne, der jo i dag mest er museumsgenstande, var næsten identisk med den mekanisering, som i stor stil affolkede landbruget.

64-årig begynder
Men mange mennesker har altså stadig et forhold til de gamle traktorer, som denne gang var kommet på arbejde med at trække plovene gennem den forholdsvis våde og klæge jord. Foruden pløjerne var der mødt et knap par hundrede tilskuere op til stævnet - lidt færre end sædvanligvis, erkendte Hans Nielsen fra foreningen bag traktormuseet.
»Det våde vejr har jo nok holdt en del hjemme,« mente han.
Blandt dem, der var kommet som pløjer - endda for første gang - var 64-årige Anders Holmgaard fra Viborg.
Han stillede med en blå Ford Super Dexta fra 1963.»Jeg købte den sidste år af min søster. Den havde bare stået og rustet og samlet støv, men nu har jeg sammen med en kammerat sat den i stand og fået den til at køre. Det er sjovt,« lød det fra ham før starten gik.

Kilde: Viborg Stifts Folkeblad