Sæsonafslutning på Ulbjerg Traktormuseum

Ulbjerg Traktormuseum markerede søndag afslutningen på sæsonen med stor pløjedag på markerne bag museet, hvor både traktorer og heste kom i aktion med plovene.

Både hestekræfterne i traktorerne og de rigtige heste kom i aktion på markerne bag Ulbjerg Traktormuseum i løbet af søndagen. Her blev der pløjet i flere forskellige klasser for at markere afslutningen på årets sæson på Ulbjerg Traktormuseum.19 pløjere var mødt i frem med deres traktorer for at pløje med i dagens konkurrence, mens syv "hyggepløjede" og tre pløjede med heste foran ploven. Blandt dem var Bjarne Kristensen, der havde taget turen fra Vindblæs ved Løgstør med sine to heste Luk og Samson for at pløje i Ulbjerg.- Det med heste ligger bare i blodet på mig. Jeg fik min første pony som otte-årig, så det har jeg gjort i mange år. Det er kærligheden til dyrene, der driver det. Der er jo ingen diesel-os, og man kan høre fuglene synge og hestene, der arbejder, sagde Bjarne Kristensen, der til dagligt arbejder hos et entreprenørfirma.
Han er også ivrig deltager i konkurrencer, hvor han og hestene slæber tømmer og har en niendeplads ved det seneste EM i den disciplin i bagagen.

Traktorkører som seks-årig
Også Bjarne Madsen fra Havbro var med til pløjedag med sin Niffield-traktor fra 1967 - en traktor han selv har haft i seks-syv år. Han har været vant til at køre med traktor det meste af sit liv, fortalte han.- Jeg begyndte at køre traktor som seks-årig i 1952. En grå Ferguson. Man måtte det heller ikke dengang, men der skulle være en, der kørte traktoren, når negene skulle samles ind, og det passede fint, hvis der var en knejt, der kunne det. Og så stod proprietæren og så på, så man skulle ikke lave fejl, huskede Bjarne Madsen
Han stammer fra Strandby, og blev som han siger født i landsbysmedjen, så det med at have med traktorerne at gøre kom ind fra begyndelsen, og så er det bare blevet ved.- Men det med at pløje til konkurrencer kom først, da jeg havde fået børn og så videre, sagde Bjarne Madsen.

Fast tradition
Det er efterhånden en meget fast tradition, at Ulbjerg Traktormuseum holder pløjedag ved sæsonafslutningen. Det har man gjort siden 1992, fortalte Hans Nielsen, der er kasserer i Støtteforeningen for Ulbjerg Traktormuseum.- Vi håber, der kommer så mange som muligt, og det har været godt, at solen skinnede fra morgenen af. Der plejer at komme omkring 300, men sidste år var der kun det halve, fordi det regnede. Og så håber vi folk hygger og får snakket lidt om maskinerne, sagde Hans Nielsen.
Ældste traktor i aktion til pløjedagen var en Opel fra omkring 1934. Grænsen for, hvor nye traktorerne må være, er i år sat op fra 1965 til 1970, men landboungdommen må godt komme med traktorer, der er lidt nyere.

Kilde: Viborg Stifts Folkeblad