Fjordklyngen får ekstra præmie i tæt opløb om landsbypris

Fjordklyngen - det vil sige byerne Låstrup, Nr. Rind, Skals, Sundstrup, Ulbjerg og Skringstrup - var så tæt på i opløbet om årets landsbypris, at den får en ekstra præmie på 75.000 kroner.

Idom-Råsted i Holstebro Kommune er indstillet til at modtage Region Midtjyllands Landsbyprisen 2019, men Fjordklyngen i Viborg Kommune var sammen med Knebel i Syddjurs Kommune med i så tæt et opløb om prisen, at dommerne indstiller, at de to områder ekstraordinært hver tildeles 75.000 kroner som en anerkendelse af en flot indsats og en flot udvikling.
Fjordklyngen er et samarbejde mellem seks landsbyer i den nordlige del af Viborg Kommune: Låstrup, Nr. Rind, Skals, Skringstrup, Sundstrup og Ulbjerg.
Det er regionsrådet, der uddeler Landsbyprisen og bestemmer, hvem der skal modtage den, så formelt er beslutningen først taget, når den bliver godkendt i regionsrådet, men juryen, der består af fem uvildige eksperter udpeget af regionsrådets udvalg for regional udvikling, indstiller altså ovennævnte udfald af årets konkurrence, og det bliver der næppe lavet om på i regionsrådet.
Idom-Råsted, der også vandt prisen i 2009, indstilles som vinder på baggrund af "et stærkt foreningsliv, utraditionelle tilgange til kultur- og landsbyliv og flotte resultater med udgangspunkt i lokalområdet".
 
Et stærkt felt
Jørgen Nørby (V), der er formand for udvalget for regional udvikling, siger i en pressemeddelelse, at der har været tale om et særdeles stærkt felt. Efter første runde lå de tre ovennævnte kandidater så tæt, at der måtte en ekstra vurdering til, før man kunne udpege en vinder. Det er baggrunden for, at udvalget indstiller, at Fjordklyngen og Knebel ekstraordinært hver tildeles 75.000 kroner. Til Idom-Råsted er der en præmie på 150.000 kroner.
Med tildelingen af de to ekstraordinære beløb til Fjordklyngen og Knebel vil udvalget anerkende en flot indsats og udvikling, og det har også lagt vægt på samarbejdet mellem landsbyer de to steder.
Der var i alt otte kandidater til Landsbyprisen.
 
Kilde: Ugeavisen