Efter 45 år trækker Bak Bak-Nielsen stikket til finansverdenen. De seneste 15 år har været som filialdirektør i Den Jyske Sparekasse.
Viborg/Ulbjerg: Bondesønnen fra Ulbjerg-kanten ville ikke være syvende generation på fødegården.
Det blev han så lidt alligevel, Bak Bak-Nielsen. Mere om det senere. I stedet blev han af direktør Skoffer ansat som bankelev i Viborg-afdelingen af Kjøbenhavns Handelsbank, som i daglig tale den gang i 1974 blot blev kaldt Handelsbanken, ikke at forveksle med den nuværende bank af samme navn i Danmark, som faktisk er svensk. Dengang i 1970'erne var en bankuddannelse vejen til et godt og sikkert job Efter 45 år i branchen har Bak Bak-Nielsen nu valgt at trække stikket til finansverdenen. Når den snart forhenværende filialdirektør for den Den Jyske Sparekasses afdeling i Viborg vælger at gå som blot 63-årig, så begrunder han det selv således: - De 45 år blev rundet den 1. juli, og det er da i sig selv en milepæl. Jeg har også følt, at tidspunktet er rigtigt lige nu, og hvis du spørger mig direkte, så er svaret: Fordi jeg kan.
Fra bank til sparekasse
Bak Bak-Nielsen var i sin tid i Handelsbanken rundt i filialerne og fik siden betroede poster som afdelingsleder. Det fortsatte efter den store fusion i 1990, hvor Handelsbanken, Den Danske Bank og Privatbanken fusionerede til Danske Bank.I 2003 vendte han tilbage til Viborg, men tog samtidig afsked med storbanken til fordel for Sparekassen Skals som filialleder i Viborg. Bak Bak-Nielsen kom igen til at opleve en fusion, da Sparekassen Skals fra 2013 blev en del af Den Jyske Sparekasse.
Sammenlignet med storbanken, som han kom fra, har Bak Bak-Nielsen oplevet det meget anderledes at arbejde i en sparekasse.- Der er en helt anden tilgang i en sparekasse. Kald det bare gammeldags, men det bygger på gode værdier.
Aktiv retræte
Bak Bak-Nielsen kan se tilbage på nogle gode år i Viborg.- Viborg er en dejlig by, hvor jeg har oplevet nogle gode netværk omkring byens håndbold- og fodboldhold, men også omkring bryghuset og den uofficielle gadeforening Sct. Mathias Lauget omkring Mathias Port. Desuden er vi i byens bankverden gode kolleger, selvom vi også er konkurrenter.
Den snart selvpensionerede bank- og sparekassemand går dog langtfra ud til et liv i hængekøjen. Han har en 60 hektar stor skovejendom at kigge til.
Og så er vi tilbage ved bondesønnen og slægtsgården ved Ulbjerg.- Indtil for to år siden har vi, min kone Aase Gade og jeg, ved siden af vores arbejde i bankverdenen og som lægesekretær på Viborg Sygehus, drevet 130 hektar landbrugsjord og haft en besætning med kødkvæg. Landmandsgenerne er slået mere igennem hos Aase, for hun har taget hovedansvaret for bedriften. Ingen af vores to sønner ville være landmænd, og så skulle der på et tidspunkt tages en beslutning. Vi valgte at sælge, og det valg blev truffet med hjernen og ikke hjertet.
Bak Bak-Nielsen har dog valgt at beholde de 60 hektar skov, Slettemose Plantage, ved gården, som han nu vil bruge tid på at passe. Da gården blev solgt, købte parret et hus i Sundstrup, og en glasfiberbåd, som i 25 år havde samlet støv i en bygning på gården, er blevet testet i Limfjorden. Den holdt vandt, så nu er der også investeret i en bådmotor.- Jeg var aktiv med fodbold i 40 år i Ulbjerg. Det er gået over spinning til rigtige cykelture, og der skal også gås tur med hunden. Der bliver også meget bedre tid til vore to børnebørn her i Viborg. Ud over VFF skal jeg nu også holde øje med U8 i Søndermarken IF, hvor et af børnebørne spiller, siger Bak Bak-Nielsen.
Der er åbent hus for en farvel-snak med Bak Bak-Nielsen i Den Jyske Sparekasse i Viborg den 9. august.
Han slipper dog ikke helt tøjlerne til sparekassen. Han sidder indtil videre fortsat i bestyrelsen for Fonden for Sparekassen i Skals. Den blev stiftet ved fusionen, og fonden har til formål at støtte forskellige aktiviteter i Viborg Kommune.
Kilde: Ugeavisen