Ulbjergs altmuligmand fylder 80 år i fuld vigør

Thorkild Skov, Ulbjerg, fylder inden længe 80 år. Men hvor de fleste andre for længst har trukket sig tilbage fra arbejdsmarkedet, så ligger tanken om ikke at skulle bestille noget Thorkild Skov uendelig fjernt.
Han husker godt, hvad bedstemoderen mindede ham om, da hun fyldte 100 år. Rådet gik på, at han skulle vente med at gå på pension, til han blev 80 år. Så ville han få 20 gode år på pension, hvor han ville være frisk til den sidste dag.
Bedstemoderen selv døde som 101-årig og var frisk og i vigør til det sidste.- Forleden gik jeg på kirkegården og besøgte gravstedet. Jeg skulle lige høre hende, om jeg ikke godt kan blive ved, til jeg bliver 90 år. Det var i orden.
Ordene er sagt med et glimt i øjet. De er også sagt med en forsikring om, at deres ejermand, Thorkild Skov, absolut ikke har tænkt sig at læne sig tilbage. Den 17. august fylder han 80 år, men vognmanden, chaufføren, købmanden, ægtemanden, faderen, bedstefaderen - ja, altmuligmanden fra Ulbjerg, Thorkild Skov, fortsætter.
Tre i en
Om Thorkild Skov kan det siges, at timer brugt i fuld vigør har været flere end dem i hvile. Arbejdet udgør stadigvæk størstedelen af hverdagen, og det er med udgangspunkt i familieforetagenet Skov Ulbjerg, der dækker over tre ting. Købmandsforrening, maskinstation og vognmandsforretning.
Skov Ulbjerg begyndte som en købmandsforrening tilbage i 1909 - på samme sted, hvor butikken Min Købmand ligger i dag. Dengang var det bedsteforældrenes butik, i 1933 blev det forældrenes, og fra 1975 og indtil for tre år siden var det Thorkild og hustruen Lis, der stod som officielle ejere. Nu er det sønnen Claus Skov, der officielt har overtaget, men Thorkild ordner nu alligevel de ting, han altid har gjort.
Thorkild selv blev kastet lidt hovedkulds ud i familieforetagendet, for selvom han fra barnsben havde gået til hånde med lidt af hvert i foretagendet, så mente faderen, det var bedst, hvis sønnen kom lidt ud og arbejde. Det førte til et job ved Egetæpper i Herning, men det skulle faktisk vise sig, at det blev eneste gang, Thorkild havde arbejde andre steder end i familiefirmaet.- Men i 1974 fik min far en blodprop, og så var jeg tvunget til at skulle ind. Jeg havde ikke en dyt forstand på noget af det herinde, fortæller Thorkild Skov og henviser med en håndbevægelse til købmandsforretningen.
Den dag i dag er selve købmandsforretningen da heller ikke et sted, man sådan lige render ind i Thorkild Skov. Det er hustruen Lis' domæne, men det er Thorkild, der styrer regnskaberne:- Jeg ved ikke, om jeg har fået forstand på det med tiden. Jeg ved bare så meget, at hvis du kun har en krone, kan du ikke bruge to.
Fødselsdagen fejres første gang på selve dagen den 17. august med kaffe på kanden og kagemand i butikken. Lørdag den 7. september er der mad og drikke i forsamlinghuset fra 13 til 18. Spørgsmålet er så, om fødselaren er at træffe:- Det er jo sæson for at køre kartofler. Da jeg blev 70, var jeg inde omkring to gange i løbet af dagen - da var det jo høstsæson, ler fødselaren.

Kilde: Ugeavisen