Skønne Hjarbæk Fjord og Trafikfarlig Virksund dæmning

Læserbrev:
Kurt Johansen. Byråd for venstre.
Klima og Miljø- og Landdistriktsudvalget 
samt Limfjordsrådet.
Opstiller igen til Kommunalvalg 2021

Skønne Hjarbæk Fjord og Trafikfarlig Virksund dæmning.
I den nordlige del af Viborg Kommune finder vi den skønne Hjarbæk Fjord og Lovns Bredning. Her er der en flot natur og mange dejlige steder omkring fjorden. Det har tiltrukket mange turister til Viborg - og Skive Kommuner. Rigtig mange har især besøgt Virksund og Sundstrup områderne, som har mange sommerhuse. Dette medfører mange gående, cyklister ja i det hele taget meget trafik på Virksund dæmningen.


Så skete det - voldsomt uheld på Virksund dæmningen sidst i uge 29. Kvindelig cyklist blev påkørt af en bil med campingvogn på broklappen. Hun cyklede hen over dæmningen sammen med familien, da en bilist påkørte hende bagfra, så hun fik skåret en grim flænge i låret med bilens sidespejl. Stor blødning til følge og transport til hospitalet med helikopter. På sygehuset fandt man 5 cm spejlglas i låret. (I politiets rapport i VSF kunne man ikke læse, hvor slemt ulykken havde været. Der stod kun få oplysninger om personens transport til sygehuset) Undertegnede har brugt lidt tid til at snakke med brovagten, Borgerforeningerne i Sundstrup og Virksund, samt flere lokale borgere, som er meget oprørte over ulykken. Borgerforeningerne i Virksund og Sundstrup er som sagt meget oprørte over ulykken. Som de alle siger, så måtte det jo ske en dag. Der er meget trafik på dæmningen - ca. 6500 biler hver dag. Derudover er der mange gående og cyklister, som også passerer dæmningen. Mange farlige situationer opstår på dæmningen, når cyklister også kører på fortovet pga. den megen trafik og smal vej.
Hjarbæk Fjord rundt er en smuk cykelmotionstur. Mange passerer dæmningen, og der bliver cyklet på både på vej og på fortovet pga. af trafikmængde, hvor der er en del tung trafik af lastbiler, traktorer og turistbusser imellem.
De lokale vil gerne gøre politikerne i Skive og Viborg Kommune opmærksomme på den farlige trafik på dæmningen. Det er på tide at få lavet en undersøgelse, så der kan etableres ny cykel- og gangsti over dæmningen. Det er ønskeligt, at der kan findes økonomi på budgettet en af de første år.
Fra de 2 borgerforeninger blev der til Viborg og Skive Kommuner i 2014 indsendt ansøgninger om etablering af ny cykel- og gangsti, hvor de dog modtog afslag.
Virksund Dæmningen blev indviet i 1966 og efter datidens trafikforhold var den tilpas bred. Men med den stigende trafikmængde igennem årene op til i dag, så er vej og fortov for smalt. Der er ikke lavet mange ændringer vedr. vejens bredde, dog omlægning af fortov, ny asfaltbelægning, kantstriber, vedligehold af broklap samt ny belysning er der også blevet til med årene.
Det er et stort ønske fra de 2 borgerforeninger og de lokale borgere, at der nu skal ses på den trafikfarlige Virksund Dæmning og gøres noget aktivt - inden der sker flere alvorlige uheld.
Tak til Viborg Stift Folkeblad for en række artikler hen over sommeren, der er med til at sætte fokus på Hjarbæk Fjord, hvad angår miljø, tilstand og Virksund Dæmningen.
Fortsat god sommer til alle.
Med Venligst Kurt Johansen